Fullt hus og optimisme under Venturekonferansen 2024

11. januar samlet mer enn 200 deltakere seg til det som har blitt den viktigste møteplassen for norsk venturebransje.

Tradisjonen tro inviterte Norsk Venturekapitalforening (NVCA) og Investinor til Venturekonferansen. Deltakere fra hele landet tok turen til ærverdige Britannia hotell i Trondheim, for å høre siste nytt fra bransjen, og for å møte gamle og nye bekjente.

– Denne fullsatte salen på Britannia og en lang venteliste i tillegg gjenspeiler det vi ser i foreningen ellers – et stort behov for en arena der vi kan møtes og dele erfaringer, åpnet administrerende direktør i NVCA, Ellen Amalie Vold, som tradisjonen tro hadde rollen som programleder for konferansen.

Vanskelige tider, nye muligheter

Konferansen var delt opp i fire deler; markedsstatus, erfaringer fra VC-ene selv, LP-perspektivet og en tematisk del om «sikkerhet og mulighetsrommet for VC». Et urolig 2023 satt sitt merke på årets program: geopolitikk og nasjonal sikkerhet preget flere av innleggene – men det var også optimisme å spore blant de 16 talerne, og flere pekte på nye markedsmuligheter.

I første del av programmet fikk vi høre fra Tore Sandvik fra Nærings- og fiskeridepartementet, Stefan Slemdal i Carnegie og Lise Fulland og Gisle Østereng fra StartupLab. De snakket blant annet om verdien av nye løsninger, og Slemdal delte sine optimistiske spådommer for 2024.  

Andre del av programmet bestod av en samtale mellom Jostein Vik i Viking Venture og Patrick Sandahl fra Investinor, innlegg av Jen Koss fra Springbank og Gunnar Sellæg fra Core Eqty. Gunnar Rydning fra Four Seasons Ventures og Johan Brand fra We Are Human avsluttet andre bolk i programmet med en «fireside chat» om kontrastene mellom VC-bransjen før og nå.

Europeisk blikk på nordisk VC-bransje og LP-perspektivet

I bolk tre fikk vi blant annet høre fra Marjut Falksted i European Investment Fund (EIF) og Aage Schanning i KLP. Schanning fortalte om KLPs planer om å investere én milliard kroner i utviklingsmiljøer og såkornfond, og at bidraget til lokal verdiskapning står sentralt i deres strategi. Bolken ble avsluttet med en samtale mellom Schanning og Elisabeth Øvstebø fra Link Capital, som investerer både direkte i selskaper og i fond.

I fjerde og siste bolk stod mulighetsrommet i sikkerhetsutfordringer på agendaen. Hedvig Moe fra advokatfirmaet Thommesen snakket om den geopolitiske situasjonen og hvordan dette påvirker næringslivet gjennom forsyningskjeder, transportruter og mottiltak. Karl-Christian Agerup, Norges styremedlem i det nye NATO Innovation Fund, fulgte opp med investeringsstrategier og muligheter for VCer innen sikkerhetssektoren, før programmet ble avsluttet med en samtale mellom Moe, Agerup, Investinor-sjef Ann Tove Kongsnes og Toril Nagelhus Hernes, prorektor for nyskaping på NTNU, om sikkerhet, teknologi og kommersialisering av forskning.

Lys og varme i Palmehaven

Konferansen ble avsluttet med middag i hotellets storstue, Palmehaven. Det var god mat på tallerkenen, høy minglefaktor, og underholdningen bestod av ingen ringere enn den norske rockeartisten Åge Aleksandersen, akkompagnert av Trondheimssolistene, som spredte både lys og varme over forsamlingen.

– Dette gikk over all forventning, og det blir vanskelig å toppe konferansen i 2025. Men noe skal vi nok finne på, smilte NVCA-lederen fornøyd.

En stor takk til alle som deltok både på og av scenen under Venturekonferansen 2024 – vi gleder oss til å se dere igjen til neste år!

Alle bilder: Henrik Fjørtoft